Η Εορτή της Παναγίας της Ρευματοκρατούσης στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα του Θωμά, 06 Μαΐου ε.έ., και κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προέστη των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων, επί τη ευρέση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Ρευματοκρατούσης εν τη πόλη των Μέτρων της Ανατολικής Θράκης, οι οποίες και έλαβαν χώρα εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας της Ρευματοκρατούσης και του Αποστόλου Θωμά, της ιστορικής περιοχής της Γεφύρας Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης Ρευματοκρατούσας που τιμάται όλος ιδιαιτέρως στην περιοχή της Γέφυράς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Παναγία μας, με τα θαυμαστά της γεγονότα στέκει κόντρα στο ισοπεδωτικό αυτό ρεύμα και στις ποικίλες ιδεολογίες των ημερών μας, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο, ισοπεδώνοντας τελείως την αξία του ανθρώπου την οποία στο τέλος την μετατρέπουν σε μονάδες και σε αριθμούς».

»Η Παναγία μας, έρχεται να μας διδάξει και σήμερα ότι ο καθένας από εμάς αποτελεί ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο πρόσωπο, μία μοναδική και ανεπανάληπτη εικόνα του ζώντος Θεού, που έχει τη δική της προσωπική αυταξία. Η έννοια της αυταξίας είναι κάτι που δεν συμβιβάζεται με τα σύγχρονα οικονομικά και υλικά κριτήρια», υπογράμμισε σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «μας δίδεται σήμερα μία ευκαιρία να έλθουμε κοντά Της και κοντά στον Υιό Της. Το χέρι της Παναγίας που αγκαλιάζει τον Χριστό, ταυτόχρονα αγκαλιάζει και εμάς που πάμε να Την προσκυνήσουμε και να Της εναποθέσουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς μας».

Καταλήγοντας, τον λόγο του Σεβασμιώτατος κατέθεσε μερικές αναμνήσεις που είχε από τα παιδικά και εφηβικά του έτη στον συγκεκριμένο Ναό με τον οποίο και συνδέεται ιδιαιτέρως λόγω του ότι, από εδώ ξεκίνησε την διακονία του εν τη Εκκλησία, έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας των Κατηχητικών Σχολείων και  πραγματοποιώντας το πρώτο του κήρυγμα το 1975, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και θερμούς λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του επιχώριου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου για την πρόσκληση που του απηύθυνε να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων, επί τη Εορτή της Παναγίας της Ρευματοκρατούσης.

Περισσότερες εικόνες ΕΔΩ

Το «Σπίτι Του Αθλητή» Βράβευσε Τον Μητροπολίτη Χαλκίδος

Το απόγευμα της Κυριακή 5 Μαΐου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος παρευρέθηκε στην 3η Ημερίδα με τίτλο «Έχω κι εγώ ευθύνη», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος «Το Σπίτι του Αθλητή» σκοπεύοντας να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους γονείς, να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό.

Ομιλητές ήταν οι Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Στέλλα Τσικούνα, Χρήστος Βολικάκης, Δημήτρης Αμπατζής και η Ψυχολόγος Φρόσω Πατσού.

Ο Σεβασμιώτατος κλήθηκε από τον παρουσιαστή της Ημερίδας, δημοσιογράφο κ. Πέτρο Κουσουλό, να χαιρετίσει την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Βουρδάνος απένειμε στον Σεβασμιώτατος το Μετάλλιο του Υποστηρικτή, ως ελάχιστη μορφή αναγνώρισης στο μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.

Ο Σεβασμιώταστος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για την έκπληξη  που του έκαναν και την απεδέχθη εκ μέρους όλου του πληρώματος των Χριστιανών και των παρισταμένων στην εκδήλωση, διότι η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση του έργου, που όλα τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας επιτελούν.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Αγιασμός και έναρξη εργασιών ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας

Ξεκινά η υλοποίηση του τεράστιου και σπουδαίου έργου για την πόλη της Ν. Ιωνίας και την ευρύτερη περιοχή

Ο θεμέλιος λίθος σε ένα έργο ορόσημο για την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, για την πόλη της Νέας Ιωνίας και για τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό τίθεται την προσεχή Τετάρτη 8 Μαΐου. Το «ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», ένα πολυδιάστατο σημείο αναφοράς με προτεραιότητα στο «πράσινο» και το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την αναψυχή χιλιάδων νέων ξεκινά να οικοδομείται.

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 και ώρα 6.00μ.μ. (στη συμβολήτηςΛεωφ. Ηρακλείου και της οδού Αλ. Παπαναστασίου, έναντι ΗΣΑΠ Περισσού) στη Νέα Ιωνία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ θα τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του «ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ».

Το «ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη διετία και θα αποτελέσει ένα θεματικό πάρκο εντός του αστικού ιστού με κύριο στοιχείο την αναφορά στον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Στην μεγάλη του έκταση θα δημιουργηθεί ένας χώρος λατρείας, παιδείας, ιστορικής μνήμης, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Ένα σημείο που θα φιλοδοξεί να καταστεί τόπος αναφοράς για την ευρύτερη τοπική κοινωνία, με χώρο πρασίνου που θα καλύπτει το 70% της συνολικής επιφάνειας του έργου. Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Αποδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 42 ετών ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερώνυμος Μπάκας

Μέ βαθύτατη θλίψη ἀνακοινώνουμε ὅτι τήν Κυριακή 5 Μαίου, ἀπεδήμησε εἰς Κύριον  σέ ἡλικία μόλις 42 ἐτῶν, ὁ Ἀρχιμανδρίτης τῆς Μητροπόλεώς μας Ἱερώνυμος Μπάκας. Ὁ π. Ἱερώνυμος ἦταν Ἐφημέριος στήν κωμόπολη τοῦ Λεονταρίου Μεγαλοπόλεως, Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Φαλαισίας καί ἐσχάτως Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κολοκοτρώνη Μεγαλοπόλεως.

Ἦταν γέννημα τῆς Θήβας, ὑπηρέτησε ὅμως τήν ἐπαρχία μας μέ ἰδιαίτερη ἀγάπη, ζῆλο καί θυσιαστικότητα. Βρέθηκε πολύτιμος συνεργός τοῦ Μητροπολίτου μας καί ὑπῆρξε  ἀγαπητός στούς συνεφημερίους του καί ἰδιαιτέρως στούς πιστούς τῆς περιφέρειάς του.

Εἶχε πολλά χαρίσματα, εἰδικά στήν διοίκηση, ἀλλά καί στήν ὀργάνωση τῆς Φιλανθρωπίας. Ἰδιαίτερη ἦταν ἡ μέριμνά του γιά κάθε ἐνδεῆ καί ἀσθενή. Ὀργάνωσε στήν ἐνορία του ἱματιοθήκη καί βοήθησε ποικιλοτρόπως τήν Σίτιση ἀπόρων τῆς Μητροπόλεώς μας.

Μετά τήν ἀνάθεση τῆς Ἡγουμενίας ἀπό τόν Μητροπολίτη μας, τῆς Ἱστορικῆς Μονῆς Κολοκοτρώνη, ἐπιδόθηκε στήν ἀναστύσταση και ἀνακαίνισή της και τήν εὔρυθμη λειτουργία της σέ ὅλους τούς τομεῖς.

Τήν ἐπάρατη νόσο, πού τόν ταλαιπώρησε τά τελευταία χρόνια, ἀντιμετώπισε μέ πίστη καί ἰώβεια ὑπομονή. Πιστεύουμε ὅτι θά λειτουργεῖ πλέον στό ἐπουράνιο θυσιαστήριο καί τόν παρακαλοῦμε νά πρεσβεύει γιά ὅλους μας.

Τήν Τρίτη τό βράδυ θά πραγματοποιηθεῖ Ἀγρυπνία στήν   Ἱερά Μονή Κολοκοτρώνη Μεγαλοπόλεως. Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία του θά τελεστεῖ τήν Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στίς 11 τό πρωί στήν ἴδια Μονή. Στήν συνέχεια τό λείψανό του θά μεταφερθεῖ  στήν Θήβα, στήν γενέτειρά του, ὅπου θά πραγματοποιηθεῖ ἡ ταφή.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως

Η Εορτή Λήξεως Των Κατηχητικών Στην Αμάρυνθο Χαλκίδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Περιφέρειας Ερέτριας, Αμαρύνθου και Ληλαντίων την Κυριακή του Θωμά, 5 Μαΐου 2019, στον Ενοριακό Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμάρυνθο, όπου το πρωί προηγήθηκε η λειτουργική σύναξη της Θείας Ευχαριστίας με την αρχιερατική χοροστασία στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένου απο τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου τον, εξ Αμαρύνθου καταγόμενο, Αρχιμ Παύλο Μπαραμπούτη εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Ιωάννη Μπαραμπούτη και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριου και Ευγένιο Τσάλλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς στην ευαγγελική περικοπή για την Ψηλάφηση του Θωμά και την σωτήρια ομολογία του περί του Αναστάντος Χριστού, ο Οποίος βεβαιώνει τους φοβισμένους μαθητές Του, και κάθε άνθρωπο, για την εκ νεκρών Ανάστασή Του, εμφανισθείς και διαλύοντας κάθε εμπόδιο και κάθε αμφιβολία.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προχείρισε εις Οικονόμο τον Εφημέριο π. Ιωάννη Μπαραμπούτη για την καλλίκαρπη και καρποφόρο διακονία του στο θυσιαστήριο της Ενορίας που υπηρετεί.

Τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος με τον κ. Αθανάσιο Παλόγο.

Εν συνεχεία έλαβε χώρα η Εορτή Λήξης των Κατηχητικών Σχολείων στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού, την οποία προλόγισε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Οικον. Ιωάννης Μπαραμπούτης καλωσορίζοντας όλους τους παρισταμένους, ανέφερε πως η εορτή είναι αφιερωμένη στους Αγ. Δώδεκα Αποστόλους και κλείνοντας ευχαρίστησε τον Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη για την καθοδήγηση και τον συντονισμό της κατηχητικής δράσης και της εορτής.

Συμμετείχαν παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων των Ενοριών Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, Αγ. Νικολάου και Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, Παναγίας Ελεούσας Μαλακώντα, Κοιμ. Θεοτόκου Γυμνού, Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας, Τιμίου Προδρόμου και Ευαγγελιστρίας Αμαρύνθου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός για την λήξη της εορτής από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος έκλεισε συγχαίροντας με πολύ χαρά όλους όσους συνετέλεσαν και κοπίασαν για την άψογη οργάνωση, αλλά και όλους όσους προσήλθαν να καμαρώσουν τα παιδιά, τα οποία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η εκδήλωση να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.

Ανταπόκριση, Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Πανήγυρις της ελληνορθόδοξης ενορίας της Γκρενόμπλ

Κατάμεστος ήταν από νωρίς σήμερα το πρωί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στην πόλη της Γρενόβλης (Grenoble) στην Ανατολική Γαλλία. Οι ομογενείς της πόλεως εόρτασαν τη μνήμη των Αγίων Αποστόλου Θωμά και Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, καθώς και τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μαρτύριο των Αγίων και στο μαρτύριο των σύγχρονων Χριστιανών στη Μέση και Άπω Ανατολή και στη Δυτική Αφρική. Μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ στο εκκλησίασμα και στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Γεράσιμο Σκαρτσή, και τους συνεχάρη για το έργο τους σε μια αναπτυσσόμενη κοινότητα με πολλούς κατηχουμένους και έντονη δράση.

Απόδοσις Εορτής Παναγίας Τρυπητής

Σε κλίμα κατάνυξης η Απόδοση της εορτής τής Παναγίας Τρυπητής

                Σε κλίμα κατάνυξης και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, πλαισιωθέ-ντος από πολλούς ιερείς τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τελέστηκε σήμε-ρα το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου η Απόδοση της εορτής τής Πολιούχου της πόλεως, Παναγίας Τρυπητής.

                Πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν το Ιερό Προσκύνημα αλλά και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να εναποθέσουν στην Ιερή και Θαυματουργή Της Εικόνα τις προσευχές τους, ενώ στο πρόσωπό τους ήταν ορατή η βαθύτατη ευλάβεια και η θερμή εμπιστοσύνη προς την αιώνια Μάνα μας, που πάντοτε αγκαλιάζει τον καθένα μας, παρέχο-ντας παρηγοριά, σιγουριά και ελπίδα.

                Λίγο πριν την Απόλυση της Ακολουθίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές τής εορτής για την προσφορά τους αλλά και τους πιστούς που συνέρρευσαν κατά χιλιά-δες για ακόμα μια χρονιά στο Ιερό Προσκύνημα, ζήτησε να απευθύνου-με δεήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο ώστε να μας χαρίζει υγεία και να σώσει την πατρίδα μας από τα πολλά προβλήματα που την ταλαιπω-ρούν. «Πλέον ξεκινούν οι εργασίες αναπλάσεως του Ιερού Προσκυνήμα-τος, οι οποίες όλοι μας ελπίζουμε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα προκειμένου να επιστρέψει η Ιερά Εικόνα στο… Βασίλειό Της και στον Θρόνο Της. Μέχρι τότε θα ερχόμαστε εδώ, στον Ιερό Μη-τροπολιτικό Ναό Φανερωμένης για να προσευχόμαστε και να καταθέ-τουμε τα αιτήματά μας. Εύχομαι να νιώθετε στη ζωή σας την προστασία τής ΄΄Κυράς τού Αιγίου΄΄ , που είναι η μοναδική ελπίδα για τη σωτηρία τής ψυχής μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολί-της μας.

                Κατά τη διάρκεια της Αποδόσεως της εορτής εψάλησαν οι ειδι-κοί Χαιρετισμοί προς την Ζωοδόχο Πηγή και ακολούθως η Ιερά Εικό-να, έπειτα από μικρή εντός του Ιερού Ναού λιτάνευση από τους ιερείς, τοποθετήθηκε στον Θρόνο Της, όπου και θα παραμείνει για τρία περί-που έτη, όσο δηλαδή χρονικό διάστημα απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναπλάσεως του Ιερού Προσκυνήματος.

EΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η Πανήγυρις Της Ι. Μονής Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης

Μέσα στη χαρά και το φως της Αναστάσεως πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης, η οποία εφέτος συνέπεσε με την Κυριακή του Αντιπάσχα (ή Κυριακή του Θωμά).

Στο Μέγα Εσπερινό, το εσπέρας του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 4ης Μαΐου 2019, χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, Βοηθός Επίσκοπος του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο Μέγα Εσπερινό συμμετείχαν επίσης ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, Πρωτοσύγκελλος, και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Περάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών από τα Χανιά, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, και άλλοι Κληρικοί.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, αναφερόμενος στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τους Ιεράρχες, τον κλήρο και τον ευσεβή λαό για την επιλύχνιο προσευχητική παρουσία τους στο φιλόξενο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, που με ιδιαίτερη φιλοκαλία φροντίζουν οι μοναχές υπό την σοφή καθοδήγηση της Καθηγουμένης, Οσιωτάτης Γερόντισσας Θέκλας. Αντιφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ.

Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 5ης Μαΐου 2019, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών.

Πολλοί προσκυνητές προσήλθαν για να αποδώσουν ευλαβική τιμή στην ιερά μνήμη της Αγίας Ειρήνης. Παρέστησαν και εκ των αρχόντων του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα και αρχοντιά στην Πανήγυρη προσέδωσε η παρουσία μελών του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» με παραδοσιακές ενδυμασίες και επικεφαλής τον Πρόεδρό τους κ. Εμμανουήλ Παττακό (Παττακομανώλη).

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε όσους προσήλθαν στην Εορτή της Αγίας Ειρήνης και ευχήθηκε σε όλους να έχουν αγάπη, χαρά και ειρήνη, τους καρπούς αυτούς του Αγίου Πνεύματος, στη ζωή και στα καλά τους έργα.

Σχετικό βίντεο από την Πανήγυρη στο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο YouTube, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=05L3kjUwobQ Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Στο Μέγα Εσπερινό, το εσπέρας του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 4ης Μαΐου 2019, χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, Βοηθός Επίσκοπος του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο Μέγα Εσπερινό συμμετείχαν επίσης ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, Πρωτοσύγκελλος, και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Περάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών από τα Χανιά, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, και άλλοι Κληρικοί.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, αναφερόμενος στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τους Ιεράρχες, τον κλήρο και τον ευσεβή λαό για την επιλύχνιο προσευχητική παρουσία τους στο φιλόξενο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, που με ιδιαίτερη φιλοκαλία φροντίζουν οι μοναχές υπό την σοφή καθοδήγηση της Καθηγουμένης, Οσιωτάτης Γερόντισσας Θέκλας. Αντιφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ.

Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 5ης Μαΐου 2019, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών.

Πολλοί προσκυνητές προσήλθαν για να αποδώσουν ευλαβική τιμή στην ιερά μνήμη της Αγίας Ειρήνης. Παρέστησαν και εκ των αρχόντων του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα και αρχοντιά στην Πανήγυρη προσέδωσε η παρουσία μελών του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» με παραδοσιακές ενδυμασίες και επικεφαλής τον Πρόεδρό τους κ. Εμμανουήλ Παττακό (Παττακομανώλη).

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε όσους προσήλθαν στην Εορτή της Αγίας Ειρήνης και ευχήθηκε σε όλους να έχουν αγάπη, χαρά και ειρήνη, τους καρπούς αυτούς του Αγίου Πνεύματος, στη ζωή και στα καλά τους έργα.

Σχετικό βίντεο από την Πανήγυρη στο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο YouTube, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=05L3kjUwobQ

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Αρχιμ.Βαρθολομαίος:Ο πνευματικός στην ζωή μας

Μέσα στην πορεία της ζωής του ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Η ανθρώπινη φύση του, η οποία μετά την πτώση έγινε από αθάνατη θνητή, ρέπει πολύ εύκολα προς την αμαρτία.

Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας ως προς την διαβίωσή του γενικά, ειδικά δε προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

▪︎ Τι σχέση έχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ανθρώπου με την αμαρτία;

Η αμαρτία άλλαξε την φύση του ανθρώπου, την αρρώστησε. Πώς είναι δυνατόν ένας άρρωστος, μέσα από την ασθένειά του και τους πόνους που προκαλούνται, να μένει ανεπηρέαστος και με καθαρό μυαλό να διαχειρίζεται την ζωή και την ασθένειά του; Όλα μέσα του είναι θολωμένα και επηρεασμένα από την ασθένειά του. Χρειάζεται την βοήθεια του γιατρού, ο οποίος με τις γνώσεις, την εμπειρία του και την αγάπη προς τον πάσχοντα άνθρωπο, προσφέρει την ιατρική του βοήθεια, το κατάλληλο φάρμακο και φροντίδα με σκοπό την ίαση.

Έτσι ακριβώς και ο άνθρωπος, καθώς είναι επηρεασμένος από την «άρρωστη» θνητή φύση του και είναι «άρρωστος» πλέον, κάθε του κίνηση είναι «αρρωστημένη». Η ασθένεια της αμαρτίας έχει θολώσει μέσα του τα πάντα, του προκαλεί ψυχική κόπωση, αδυναμία. Αδύνατον να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Χρειάζεται βοήθεια «ιατρού», ο οποίος θα του δώσει την κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο φάρμακο, θα του τονώσει το ηθικό, δίνοντάς του θάρρος να συνεχίσει την προσπάθεια και προτρέποντάς τον να κάνει υπομονή. Αυτός είναι ο ιατρός της ψυχής, ο πνευματικός, του οποίου η παρουσία στην ζωή του ανθρώπου είναι αναγκαία και επιτακτική.

Ο πνευματικός θα του φωτίζει τα σκοτεινά σημεία, αυτά που δεν κατανοεί. Με τον πνευματικό συνάπτει μια σχέση ζωής, κοινής πορείας. Ο πνευματικός είναι αυτός που θα γνωρίζει προσωπικά τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα, θα γνωρίζει τις αντοχές και τις δυνατότητές του, τις αδυναμίες και τα πάθη του. Ο πνευματικός θα είναι ο συνδετικός κρίκος, που θα ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό. Θα λειτουργεί όπως το νερό που αναλύει τα συστατικά της άμμου με το τσιμέντο και τα ενώνει, φτιάχνοντας γερό το μίγμα. Αυτή η δυνατή ένωση με τον Θεό θα του δίνει την δυνατότητα να χτίζει επάνω της την ίδια του την ζωή. Ο πνευματικός θα είναι αυτός που θα δεχθεί τον πόνο και την αμαρτία του, ελαφρύνοντάς τον από το βάρος, χαρίζοντας την συγχώρεση. Ο πνευματικός θα είναι ο συνοδοιπόρος στην ζωή του. Αυτός θα του διαλύει το αίσθημα της μοναξιάς και της απελπισίας. Ο πνευματικός είναι ο πατέρας του, ο οποίος ακούραστα θα τον παρηγορεί, θα τον ενισχύει, θα τον ενθαρρύνει, θα τον αγκαλιάζει, θα τον αγαπά.

Η παρουσία του πνευματικού στην ζωή του ανθρώπου είναι το μέσον που οδηγεί στην σωτηρία του. Η έλλειψη της παρουσίας αυτής από την ζωή του, μπερδεύει και οδηγεί σε αδιέξοδα, τα οποία μετατρέπουν την ζωή του σε απελπιστική, μονότονη, γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα, μια ζωή θολωμένη.
Η παρουσία του πνευματικού δίνει πνοή ζωής. Ο πνευματικός είναι αυτός, ο οποίος θα μεσολαβήσει στον Θεό και θα αποκαταστήσει την σχέση μαζί Του.

Μη χάνουμε καιρό. Διάθεση χρειάζεται. Ας μη σκεφτόμαστε πόσο δύσκολη, ακόμη και απελπιστική, μπορεί να είναι η κατάσταση. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Ας έχουμε θάρρος!

Δική μας η επιλογή!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου

Γέροντα, τη βασκανία την παραδέχεται η Εκκλησία;

Η ζήλεια, όταν έχει κακότητα, μπορεί να κάνει ζημιά. Αυτή είναι η βασκανία· είναι μια δαιμονική ενέργεια.

– Γέροντα, τη βασκανία την παραδέχεται η Εκκλησία;

– Ναι, υπάρχει και ειδική ευχή (Ο Γέροντας τόνιζε πως μόνο ο ιερέας μπορεί να διαβάζει την ευχή για βασκανία). Όταν κανείς λέει κάτι με φθόνο, τότε πιάνει το «μάτι».

– Πολλοί, Γέροντα, ζητούν «ματάκια» για τα μωρά, για να μην τα ματιάζουν. Κάνει να φορούν τέτοια;

– Όχι, δεν κάνει. Να λέτε στις μητέρες σταυρό να τα φορούν.

– Γέροντα, αν κανείς επαινέσει ένα ωραίο έργο, και αυτοί που το έφτιαξαν δεχθούν τον έπαινο με υπερήφανο λογισμό και γίνει ζημιά, αυτό είναι βασκανία;

– Αυτό δεν είναι βασκανία. Σ’ αυτήν την περίπτωση λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι. Παίρνει τη Χάρη Του ο Θεός από τον άνθρωπο, και τότε γίνεται ζημιά. Βασκανία υπάρχει σε σπάνιες περιπτώσεις. Ιδίως oι άνθρωποι που έχουν ζήλεια και κακότητα – λίγοι είναι τέτοιοι – αυτοί είναι που ματιάζουν. Μια γυναίκα λ.χ. βλέπει ένα παιδάκι χαριτωμένο με την μάνα του και λέει με κακότητα: «Γιατί να μην το είχα εγώ αυτό το παιδί; Γιατί να το δώσει ο Θεός σ’ αύτη;» Τότε το παιδάκι εκείνο μπορεί να πάθει ζημιά- να μην κοιμάται, να κλαίει, να ταλαιπωρείται, γιατί εκείνη το είπε με μια κακότητα. Και αν αρρώσταινε και πέθαινε το παιδί, θα ένιωθε χαρά μέσα της. Άλλος βλέπει ένα μοσχαράκι, το λαχταρά, και αμέσως εκείνο ψοφάει.

Πολλές φορές όμως μπορεί να ταλαιπωρείται το παιδί και να φταίει η ίδια η μάνα. Μπορεί δηλαδή η μάνα να είδε καμιά φορά κανένα αδύνατο παιδάκι και να είπε: «Τί είναι αυτό; Τί σκελετωμένο παιδί!» Να καμάρωνε το δικό της και να κατηγόρησε το ξένο. Και αυτό που είπε με κακία για το ξένο παιδί, πιάνει στο παιδί της. Μετά το παιδί ταλαιπωρείται εξ αιτίας της μάνας, χωρίς να φταίει. Λειώνει-λειώνει το καημένο, για να τιμωρηθεί η μάνα και να καταλάβει το σφάλμα της. Τότε φυσικά το παιδί θα πάει μάρτυρας! Τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσος.

(Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Α΄, Με πόνο και αγάπη για το σύγχρονο άνθρωπο, Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1998,σ. 109).

Πηγή:orthodoxianewsagency.gr

Στην Iερά Μονή Βατοπαιδίου οι 7 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας

Εκτός από το ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, οι θρησκευτικές εικόνες είναι και αντικείμενα λατρείας, αφού σε αυτές φανερώνεται η υπόσταση των εικονιζομένων προσώπων. Κατά συνέπεια η δύναμη της εικόνας πηγάζει από την χάρη του εικονιζομένου, η οποία με την σειρά της προέρχεται από τον Θεό. Αν και όλες οι εικόνες αντανακλούν χάρη, κάποιες θεωρούνται θαυματουργές, διότι η χάρη τους υπήρξε κάποτε εναργέστερη, και μάλιστα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης των πιστών η αντιθέτως ύβρεως, οπότε η χάρη μετετράπη σε τιμωρία.

Μεταξύ των πολλών θαυματουργών εικόνων που φυλάσσονται στις αγιορειτικές μονές οι περισσότερες ανήκουν ασφαλώς στην Θεοτόκο, δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσεως του Άθωνα με την Παναγία. Η Μονή Βατοπαιδίου κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εικόνων της Θεοτόκου, οι οποίες είναι γνωστές με διάφορες ονομασίες.

alt

Παναγία Βηματάρισσα

Η Παναγία η Βηματάρισσα η Κτητόρισσα είναι η «εφέστιος» εικόνα της Μονής Βατοπαιδίου και είναι τοποθετημένη στο σύνθρονο του Ιερού Βήματος του καθολικού της Μονής. Κατά την παράδοση, ο Αρκάδιος, γιός του Μεγάλου Θεοδοσίου του αυτοκράτορα, ευρισκόμενος σε ναυάγιο, μεταφέρθηκε στην στεριά κάτω από μία βάτο, με θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου, στην περιοχή όπου αργότερα θα κτιζόταν η Μονή Βατοπαιδίου, και εκεί βρήκε αυτήν την εικόνα της Παναγίας.

Με την εικόνα αυτή σχετίζεται ένα θαύμα που έγινε τον 10ο αιώνα. Όταν Άραβες πειρατές επέδραμαν στην Μονή, ο ιεροδιάκονος Σάββας πρόλαβε και έριξε την εικόνα της Παναγίας στο πηγάδι του Ιερού Βήματος μαζί με τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μία λαμπάδα αναμμένη που πάντοτε έκαιγε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Δεν πρόλαβε όμως ο ίδιος να διασωθεί, γιατί οι πειρατές τον συνέλαβαν και τον πούλησαν αιχμάλωτο στην Κρήτη. Όταν μετά εβδομήντα χρόνια ελευθερώθηκε η Κρήτη από τους πειρατές, επί Νικηφόρου Φωκά του αυτοκράτορα, ελευθερώθηκε και ο όσιος Σάββας και επέστρεψε υπέργηρος στην Μονή. Εκεί υπέδειξε στον τότε ηγούμενο της Μονής Νικόλαο να ανοίξουν το πηγάδι, όπου – ω του θαύματος! – βρήκαν την εικόνα και τον σταυρό όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα αναμμένη, όπως την είχε ανάψει πριν από εβδομήντα χρόνια! Συνέβη δηλαδή διπλό θαύμα· τα ιερά αντικείμενα που είχαν πέσει μέσα στο νερό δεν καταστράφηκαν, από θαύμα και πρόνοια της Παναγίας, και η λαμπάδα έκαιγε εβδομήντα χρόνια χωρίς να εξαντλήται!

Έκτοτε εις ανάμνησιν του θαύματος, ψάλλεται Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο κάθε Δευτέρα απόγευμα, και κάθε Τρίτη τελείται στο καθολικό Θεία Λειτουργία, ενώ σε όλες τις λιτανείες της Μονής πρωτοστατεί αυτή η εικόνα της Παναγίας. Εορτάζεται ιδιαίτερα την Τρίτη της Διακαινησίμου, όπου και γίνεται μεγάλη λιτανεία γύρω από την Μονή προς τιμή της εικόνας.

alt


Παναγία Παραμυθία

Παλιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το καθολικό να ασπάζονται αυτή την εικόνα και ο ηγούμενος να παραδίδει τα κλειδιά της μονής στον θυρωρό. Η παράδοση αναφέρει ότι μία μέρα στα βυζαντινά ακόμη χρόνια, δίνοντας ο ηχούμενος στον θυρωρό τα κλειδιά άκουσε τα εξής λόγια από την εικόνα: “Μη ανοίγετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές”. Η φωνή επανέλαβε για δεύτερη φορά τα ίδια λόγια. Στρέφοντας το βλέμμα του προς τα εκεί ο ηγούμενος είδε το βρέφος να απλώνει το χέρι τους και να σκεπάζει το στόμα της μητέρας του λέγοντας: “Μη μεριμνάς Μητέρα, γι᾽ αυτούς τους αμαρτωλούς. Άφησέ τους να τιμωρηθούν από τους πειρατές, τους αξίζει”. Αλλά η Παναγία πιάνοντας το χέρι του Χριστού και στρέφοντας ελαφρά το κεφάλι επανέλαβε τα ίδια λόγια. Οι μοναχοί αμέσως έτρεξαν στα τείχη και διαπίστωσαν ότι πειρατές είχαν περικυκλώσει την μονή και περίμεναν το άνοιγμα της πύλης για να την λεηλατήσουν. Εξ αιτίας όμως της θαυματουργής επεμβάσεως της Παναγίας η μονή σώθηκε. Η εικόνα έκτοτε διατήρησε τις τελευταίες κινήσεις των θείων προσώπων.

alt


Παναγία Εσφαγμένη

Η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο εις το Καθολικόν της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Από το “Προσκυνητάριον του Βατοπαιδίου” εις το κεφάλαιον “Περί της ιεράς Εικόνος της Εσφαγμένης και του παρ’ αυτής εξαισίου τερατουργήματος” μαθαίνουμε το ιστορικό: Ένας ιεροδιάκονος και εκκλησιάρχης του καθολικού, λόγω του διακονήματός του, έφθανε στην τράπεζα κάθε μέρα με καθυστέρηση. Κάποτε ο τραπεζάρης αρνήθηκε να του δώσει φαγητό λόγω της καθυστερήσεως. Ο ιεροδιάκονος αγανακτισμένος επέστρεψε στον ναό και είπε τα εξής μπροστά στην εικόνα: “Μέχρι πότε θα σε υπηρετώ και θα κοπιάζω κι εσύ δεν θα μεριμνάς ούτε για την τροφή μου;” Καί παίρνοντας ένα μαχαίρι το κτύπησε στο πρόσωπο της Παναγίας, από το οποίο, σαν να ήταν ζωντανό, άρχισε να τρέχει αίμα, ενώ αυτός τυφλώθηκε κι έπεσε κάτω σαν τρελός. Στην κατάσταση αυτή έμεινε τρία χρόνια απέναντι από την εικόνα κλαίγοντας και παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει. Μετά την παρέλευση τριών ετών εμφανίστηκε η Παναγία στον ηγούμενο και του ανήγγειλε ότι χαρίζει την υγεία στον τολμηρό ιεροδιάκονο αλλά το χέρι που διέπραξε την ιεροσυλία θα τιμωρηθεί. Πράγματι όταν πέθανε, στην ανακομιδή του λειψάνου του αντίθετα με όλο του το σώμα που είχε λιώσει το δεξί του χέρι παρέμενε αναλλοίωτο και φυλάσσεται έτσι ως σήμερα.Κάποτε ένας ιερέας επισκέπτης της μονής αμφισβήτησε το θαύμα, αλλά όταν έβαλε το δάχτυλο στο σημείο της πληγής άρχισε αμέσως να τρέχει αίμα. Ο ιερέας έντρομος δεν πρόλαβε να βγεί από το καθολικό και έπεσε νεκρός.

alt

Παναγία η Ελαιοβρύτισσα

Η εικόνα αυτή χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο δοχειό της μονής. Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει. Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα· Σε μία περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας. Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου. Όταν μία μέρα πήγε στο δοχειό ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Έκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία.

alt


Παναγία Πυροβ(ο)ληθείσα

Πρόκειται για τοιχογραφία που βρίσκεται στο υπέρθυρο της εξωτερικής πύλης της μονής. Κατά το 1822 μία ομάδα Τούρκων οπλιτών έφθασε στην μονή, και ένας από αυτούς, βλέποντας την εικόνα, την πυροβόλησε με μία σφαίρα που τρύπησε το δεξί χέρι της Παναγίας. Αποτέλεσμα αυτής της πράξεώς του ήταν να παραφρονήσει ο ίδιος και να κρεμασθεί σε μία ελιά μπροστά στην μονή. Βλέποντας οι άλλοι Τούρκοι την θεία τιμωρία φοβήθηκαν και εγκατέλειψαν αμέσως την μονή. Επιπλέον, ο αρχηγός του αποσπάσματος, όταν πληροφορήθηκε την πράξη του στρατιώτη, που ήταν ανιψιός του, διέταξε να μην τον θάψουν, αλλά να τον αφήσουν άταφο ως κακούργο.

alt


Παναγία Παντάνασσα

Η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι φορητή του 17ου αι. και βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Μονής Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με αφηγήσεις συγχρόνων Γερόντων της Μονής, το πρώτο δείγμα ότι η εικόνα έχει ιδιαίτερη χάρη είναι το εξής γεγονός· Μία μέρα ένας νέος μπήκε στον ναό και πηγαίνοντας να προσκυνήσει την εικόνα, άστραψε ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας και μία αόρατη δύναμη τον έριξε καταγής. Μόλις συνήλθε, εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε μακρυά από τον Θεό και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε τον νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει άνθρωπος θεοφοβούμενος.

Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ιδιότητα και την ειδική χάρη από τον Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί στις μέρες μας, μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντανάσσα.

alt

Παναγία η Αντιφωνήτρια

Πρόκειται για τοιχογραφία στον χώρο του «μεσονυκτικού» του καθολικού. Ονομάσθηκε έτσι γιατί από αυτή την εικόνα ακούσθηκε μία φωνή (αντιφώνησε). Η παράδοση αναφέρει ότι επισκέφθηκε κάποτε την μονή η βασίλισσα Πλακιδία, κόρη του Μ. Θεοδοσίου. Ενώ προχωρούσε με σκοπό να μπεί στο καθολικό από την πλάγια μικρή πόρτα, άκουσε μία φωνή που προερχόταν από την εικόνα· «Στάσου και μην προχωρείς, γιατί τόλμησες ως γυναίκα και ήλθες σ’αυτό τον τόπο;». Έντρομη τότε η βασίλισσα ζήτησε συγχώρεση από την Παναγία και αναχώρησε αμέσως από το Άγιον Όρος. Εις ανάμνησιν εξ άλλου του θαύματος εκείνου ανήγειρε με δικά της έξοδα το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου.

Πηγή:orthodoxianewsagency.gr

«Ανθίζει» η Ορθοδοξία στις Μακρινές Σεϋχέλλες

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστοί στις Σεϋχέλλες γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού την Κυριακή 28 Απριλίου στο Berjaya Beau Vallon Bay Resort, χοροστατήσαντος του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Σεργίου Janosevic. Το φετινό Πάσχα συνέπεσε με τη 10η επέτειο της ίδρυσης της ενορίας στις Σεϋχέλλες. Η ενορία ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και εποπτεύεται από τον Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως, Ανατολικής Τανζανίας και Σευχελλών κ. Δημήτριο, «Είμαστε ακόμα μια μικρή κοινότητα, αλλά θυμόμαστε τα λόγια του Κυρίου μας, που είπε: « Μη φοβάστε, μικρό κοπάδι, ο Πατέρας σας με χαρά θα σας δώσει τη Βασιλεία. Δεν έχει σημασία πόσοι είμαστε αλλά σημασία έχει η ποιότητα της πίστης μας… «, δήλωσε ο πατέρας Σέργιος και συμπλήρωσε»10 χρόνια δεν είναι μια μικρή περίοδος, αλλά δεν είναι και μεγάλη. Η επιθυμία μας είναι να οικοδομήσουμε μια εκκλησία, και αν και αυτή είναι μια πολύ φιλόδοξη οικονομικά προσπάθεια ελπίζουμε ότι ο Θεός δίνει πάντα ευκαιρίες… «.

Πηγή:orthodoxianewsagency.gr