Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Εκκλησίας της Ελλάδος στις 19 Μαρτίου, παραπέμπονται οι αποφάσεις τόσο για τις σχέσεις  πολιτείας -εκκλησίας όσο και για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

«Το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου θα πάει στην Ιεραρχία στις 19-20-21 Μαρτίου. Θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, το οποίο κυρίως προέχει» δήλωσε στην κάμερα του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και στον Δημήτρη Στρουμπάκο ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος,  και πρόσθεσε ότι οι Κληρικοί είναι αυτοί μας ενδιαφέρουν κυρίως.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος , απάντησε πως είναι αισιόδοξος για την καλή έκβαση του θέματος και ότι χωρίς τους κληρικούς δε γίνεται τίποτα.

Ειδικότερα, για το θέμα των προωθούμενων αλλαγών η ΔΙΣ τονίζει ότι ενημερώθηκε από έγγραφο της Ειδικής Επιτροπής Διαλόγου για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων, στη βάση των επισημάνσεων της Επιτροπής επί του προτεινομένου πλαισίου συμφωνίας που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην προσεχή έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Για το θέμα τη Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρει ότι ανέθεσε το θέμα αυτό στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Επίσης, όπως έχουμε ήδη γράψει, εκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιω-τάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 59 ετών διακονία του ως κληρικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αποφασίστηκε επίσης, να εκλεγούν πέντε βοηθοί επίσκοποι, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι στην αρχιεπισκοπή και οι δύο στην περιφέρεια.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μετά από τριήμερη συνεδρίαση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνήλθε, από την Τρίτη 5 έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Μάρτιο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

Έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιω-τάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 59 ετών διακονία του ως κληρικού.
Απένειμε το παράσημον του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήτοι τον Χρυσούν Σταυρόν μετ’ αστέρος, στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο, για τις πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες αυτού κατά την υπερπεντη-κονταετή διακονία του στον Αμπελώνα της καθ’ Ελλάδα Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ενημερώθηκε δι’ εγγράφου της Ειδικής Επιτροπής δια την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων, στη βάση των επισημάνσεων της Επιτροπής επί του προτεινομένου πλαισίου συμφωνίας που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην προσεχή έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Ανέθεσε το θέμα της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Ενέκρινε το υποβληθέν από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου σχέδιο Εγκυκλίου Σημειώματος επί του εορτασμού της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων κατά την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 25ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 31ης Μαρτίου 2019.

Ενέκρινε τον Απολογισμό εσόδων – εξόδων οικονομικής διαχειρίσεως 2018 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκίοπουλος

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Πηγή:orthodoxianewsagency.gr