Στο Όσλο ο Μητροπολίτης Σουηδίας για την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού

 

Με αφορμή την διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της συμπληρώσεως 197 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και την έναρξη της Επαναστάσεως τον Μάρτιο του 1821, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας, το τριήμερο 16 έως 18 Μαρτίου 2018, για να προστεί του εορτασμού της ‘‘Παναγίας του Βορρά’’ και των πανηγυρικών και λατρευτικών εκδηλώσεων της Ομογένειας.

Οι εν λόγω εορτασμοί επραγματοποιήθησαν μία εβδομάδα νωρίτερα, για να επιστρέψει ο Ποιμενάρχης  στην έδρα του, στην Στοκχόλμη, εγκαίρως, για την κυριώνυμο ημέρα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Επετείου.

Ο Μητροπολίτης πραγματοποίησε την 11η  κατά σειρά από της ενθρονίσεώς του ποιμαντορική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, αφίχθη δε την Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018, όπου τον υπεδέχθησαν ο Πανοσ.  Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού και η Νομικώς Επιβλέπουσα Εριτ. κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν.

Το απόγευμα της Παρασκευής ετελέσθη η Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Κυρία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου. Στην Ακολουθία παρέστησαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία, Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, συνοδευομένη από την νεοαφιχθείσα Ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νίκη Καμπά, τις οποίες ο Σεβασμιώτατος καλοσώρισε. Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, αναλύοντας θεολογικώς το λαοφιλές Θεομητορικό τροπάριο της κατακλείδος των Χαιρετισμών, «Τὴν ὡραιότητα τῆς Παρθενίας σου».

Το βράδυ της ιδίας, ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, επισκέφθηκε την οικία των κ. Παναγιώτη Τζώρτζη και της συζύγου του κ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Μητροπολιτικού Ναού, για να τους συγχαρεί για το νέο μέλος της οικογενείας τους και να ευλογήσει τη νεογέννητη κόρη τους, προσφέροντας τους ως ευλογία ένα σύγγραμμά του για τον Άγιο Νεκτάριο, καθώς και την πρώτη έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, ενός παιδικού βιβλίου με τίτλο: ‘‘Η ιστορία ενός μικρού αγγέλου’’.

Την επομένη, Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, ο επίσκοπος παρεκάθισε σε γεύμα  που προσέφερε προς τιμήν του η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, στο οποίο παρεκάθησαν ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Μιχαήλ Μπίκουλης, η Νομικώς Επιβλέπουσα του Μητροπολιτικού Ναού κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννης Αλειφέρης, η Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νίκη Καμπά, ο Δάσκαλος του Τ.Ε.Γ. Όσλο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Αθηνά Σαμαρά.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση εργασίας με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Μητροπολιτικού Ναού. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, ο Ποιμενάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του εφημερίου και των μελών της ενορίας που αφορούν το ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο, και συνοψίζονται στην ενημέρωση σε νεοφερμένους εξ Ελλάδος αδελφούς μας στη Νορβηγία για την ταχεία κοινωνική τους ένταξη, στα μαθήματα Νορβηγικής γλώσσας, στο Κατηχητικό Σχολείο, στις ομάδες νέων, εφήβων και στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Συνεχάρη τους ανωτέρω για τις δραστηριότητές τους και για τα ανακαινιστικά έργα στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κλεόπα και στην συνέχεια, ο επίσκοπος παρεκάθισε σε δείπνο  που προσέφεραν προς τιμήν του ο Εφημέριος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού.

Την Κυριακή, 19 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Των Ιερών Ακολουθιών μετείχαν ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Όλαφ Lerseth, Εφημέριος της Ενορίας «Άγιος Χάλβαρντ» Όσλο της Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε ενώπιον του εκκλησιάσματος το Μυστήριο του Χρίσματος στον Ελληνικής καταγωγής νέο κ. Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, για την σπουδαιότητα του οποίου μίλησε στους μαθητές του Κατηχητικού και Ελληνικού Σχολείου, που παρακολουθούσαν την τέλεσή του.

Ακολούθησε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, μετά το πέρας της οποίας, ο  Ποιμενάρχης μίλησε στην Ελληνική και την Αγγλική, αναφερθείς στο νόημα της πνευματικής σκλαβιάς και ελευθερίας και της εορτής του Ευαγγελισμού, σε συνάρτηση με τους αγώνες του Γένους για την επίτευξη της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό. Υπενθύμισε την παροιμιώδη φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη αναφορικώς προς τον απελευθερωτικό αγώνα, ότι η νοοτροπία των Ελλήνων της εποχής εκείνης, απανταχού της γης, επικεντρώθηκε στο ‘εμείς’ και όχι στο ‘εγώ’ και επαίνεσε όλους τους επισήμους φορείς της Ομογένειας για την συνεργασία τους και ευχήθηκε να διατηρηθούν ως κόρες οφθαλμών τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και συνθέτουν την Ομογένεια σ᾽ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο: ενότητα, συνεργασία, αλληλοσυμπαράσταση, αλληλοκατανόηση και  ομοψυχία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο, Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, η οποία αναφέρθηκε από ιστορικής πλευράς στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και τόνισε την σημασία της ενότητος στους κόλπους της Ομογένειας.

Ακολούθησε στο ναό η εορτή των μαθητών του Κατηχητικού Σχολείου με την παρουσίαση του σκέτς ‘‘Το Κρυφό Σχολειό’’, υπό την καθοδήγηση του π. Αλεξάνδρου και της Θεολόγου Κατηχήτριας κ. Ευαγγελίας Χατζηπέτρου, και των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου του Όσλο, με την απαγγελία ποιημάτων και αποσπασμάτων από κείμενα του Μακρυγιάννη και του Ρήγα Φεραίου, υπό την επίβλεψη του Δασκάλου τους κ. Παναγιώτη Αλεξάκη και των εκπαιδευτικών κ.κ. Φωτεινής Λάζαρη και Βασιλικής Μήτσα.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη ενώπιον του κατάμεστου εκκλησιάσματος τον Εφημέριο, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και γονείς του Κατηχητικού και του Ελληνικού Σχολείου για το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο τους, ιδιαιτέρως για την ζωντάνια με την οποία παρουσίασαν το εορταστικό πρόγραμμα, δίδοντας έναν ξεχωριστό παλμό στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Επίσης, ευχαρίστησε την Πρέσβυ κ. Διαμάντη για την εμπνευσμένη ομιλία της, τον Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννη Αλειφέρη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Αθηνά Σαμαρά, για την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς και τους Ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού, Μουσικολ. κ. Παναγιώτη Παύλο και Κοσμά Πλάκου, οι οποίοι, μαζί με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Όσλο Ελλογ. κ. Stig Simeon Frøysov, απέδωσαν τους ύμνους στην Ελληνική και τη Νορβηγική, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην κατάνυξη της εκκλησιαστικής περιόδου που διανύουμε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξιώσεως, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του εορτάζοντος Μητροπολιτικού Ναού και με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το αντίστοιχο τμήμα της ενορίας, υπό την καθοδήγηση της κ. Αρετής Καλαντζή.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο και τον κ. Μπίκουλη,  μετέβη στο Μουσικό Θέατρο του Όσλο, για να παρακολουθήσει την μουσική εκδήλωση της χορωδίας ‘‘Αρκαδία’’ της κ. Μαριλένας Ζλατάνου και της Νορβηγικής μαντολινάτας του κ. Reidar Edvardsen, με παραδοσιακά Ελληνικά και Ιταλικά τραγούδια και αμέσως μετά, επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και Παναγιώτη Τζώρτζη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


 

Metropolitan Cleopas of Sweden Visits Oslo for the Feast of the Metropolitan Church

 

OSLO, Norway – Ahead of the celebration of the double holiday of the Annunciation of the Theotokos and the 197th anniversary of Greece’s National Rebirth and the start of the War of Independence in March 1821, His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden and All Scandinavia visited the Metropolitan Church of the Annunciation of the Theotokos in Oslo, Norway from March 16-18, 2018 to preside over the celebrations for “Our Lady of the North” and the related events of the Hellenic Community.

These celebrations were held one week earlier to enable the Metropolitan to return to his see in Stockholm in time to celebrate the feast of the Annunciation and Greece’s National Day there as well.

This trip marked Metropolitan Cleopas’ eleventh pastoral visit to the capital of Norway since his enthronement nearly four years ago. He arrived on Friday, March 16, 2018, where he was welcomed at the airport by the Very Rev. Archimandrite Alexandros Loukatos, Presiding Priest of the Metropolitan Church of the Annunciation, and Mrs. Kyriaki Papadopoulou Samuelsson, Legal Administrator of the parish.

On Friday evening, the service of the 4th stanza of the Salutations to the Most Holy Theotokos was held in the Metropolitan Church, led by Metropolitan Cleopas. In attendance were Greece’s Ambassador to Norway Her Excellency Ms. Maria Diamanti, accompanied by the newly arrived attaché of the Greek Embassy Ms. Niki Kamba, both of whom were welcomed by the Metropolitan. In his sermon, Metropolitan Cleopas spoke about the person of the Theotokos, offering a theological analysis of the beloved hymn chanted by the faithful at the conclusion of the Salutations: “The beauty of your Virginity.”

That same evening, joined by Fr. Alexandros, the Metropolitan visited the home of Mr. Panagiotis Tzortzis and his wife Mrs. Elizabeth Papadopoulou, President of the Metropolitan Church’s Ladies Philoptochos Society, to congratulate them on the new addition to their family and bless their newborn daughter. He offered them one of his books on St. Nectarios as a gift, as well as the inaugural publication of the Holy Metropolis of Sweden – a children’s book entitled “The Story of a Little Angel.”

The next day, Saturday, March 17, 2018, the bishop attended a luncheon offered in his honor by Ambassador Maria Diamanti, which was also attended by Fr. Alexandros Loukatos, the Parish Council President of the Metropolitan Church Mr. Michael Bikoulis, Mrs. Papadopoulou Samuelsson, the President of the Hellenic Society of Norway Mr. John Aliferis, Ms. Kamba, the teacher of the Hellenic School in Oslo Mr. Panagiotis Alexakis, and the President of the Greek School Parents’ Association of Norway Dr. Athena Samara.

Afterwards, Metropolitan Cleopas held a working meeting with the parish council and Philoptochos Society members of the Metropolitan Church. During their meeting, he was briefed on the initiatives being undertaken by the presiding priest and members of the parish regarding the pastoral, social, philanthropic, and cultural ministries focusing on informational services for newly arrived Greek migrants to Norway to aid in their quick social integration through Norwegian language classes, Sunday School classes, youth and young adult groups, and traditional dance classes. He congratulated the aforementioned persons for their initiatives and the renovation works they are undertaking in the Metropolitan Church of the Annunciation.

On Saturday afternoon, Great Archieratical Vespers were held in the Metropolitan Church, officiated by Metropolitan Cleopas. The bishop subsequently attended a dinner held in his honor by the presiding priest and members of the parish council.

On Sunday March 19th, Metropolitan Cleopas presided over the Archieratical Divine Liturgy, aided by Fr. Alexandros and the Rev. Presbyter Fr. Olav Lerseth, parish priest of the St. Hallvard Church in Oslo, of the Exarchate for Orthodox Parishes of the Russian Tradition in Western Europe.

At the conclusion of the Divine Liturgy, the Metropolitan celebrated the sacrament of Chrismation, welcoming a young convert of Greek origin, Mr. Theodore Kolokotronis, to the Orthodox faith. During the celebration of this sacrament, he also spoke to the students from the Sunday School and Hellenic School, who were on hand for this sacrament, along with the other members of the congregation, about its importance.

The doxology for the National Day followed, after which the Metropolitan spoke in Greek and English on the meaning of spiritual slavery and freedom, and the feast of the Annunciation, as well as on the struggles of the Greek people to attain their freedom from the Ottoman yoke. He cited the famous saying of Greek War of Independence hero General Ioannis Makryiannis that the mentality of the Greeks all over the world during that era was rooted in “us” and not “me” and praised all the official organizations of the Hellenic Community for their collaboration. Moreover, the Metropolitan expressed the hope that the elements that characterize and comprise the Hellenic Community in a continuously changing world – unity, cooperation, mutual solidarity, mutual understanding, and accord – may be carefully safeguarded.

Ambassador Maria Diamanti delivered the day’s keynote address and spoke about the historical aspects of the celebration of Greece’s National Holiday, pointing out the importance of unity within the Hellenic Community.

Afterwards, the Sunday School students put on a presentation of the sketch “The Secret School” in the church, under the direction of Fr. Alexandros and their Sunday School instructor Ms. Evangelia Hatzipetrou, theologian. They were joined by the students of the Hellenic School in Oslo, who recited poems and excerpts from the writings of Makryiannis and Rigas Feraeos, under the direction of their teachers, Mr. Panagiotis Alexandis, and Mdmes. Fotini Lazari and Vasiliki Mitsa.

Metropolitan Cleopas congratulated the presiding priest, children, teachers, and parents of the Sunday School and Hellenic School for their invaluable educational efforts, and particularly for their vivid presentation of the day’s show, adding a special touch to the event, which came to a conclusion with the Greek national anthem.

He also thanked Ambassador Diamanti for her inspired speech, Mr. Bikoulis and the other parish council members of the Metropolitan Church, Mr. Aliferis, and Dr. Samara for their role in organizing the events, as well as the chanters of the Metropolitan Church Mr. Panagiotis Pavlos and Kosmas Plakou, who, together with Professor Stig Simeon Frøysov of the University of Olso, chanted the hymns in Greek and Norwegian, thus aiding in creating an atmosphere of piety during the ecclesiastical period leading up to Easter.

The celebrations ended with a reception offered by the Ladies Philoptochos Society in the hall of the Metropolitan Church, featuring a presentation of traditional dances offered by the parish’s dance group led by Ms. Areti Kalantzi.

On Sunday afternoon, Metropolitan Cleopas went to the Musical Theater in Oslo, accompanied by Fr. Alexandros and Mr. Bikoulis, to see a musical production of “Arcadia” by Ms. Marilena Zlatanou, and Mr. Reidar Edvardsen’s Norwegian mandolin ensemble, featuring traditional Greek and Italian songs. Immediately afterwards, he departed for Stockholm and returned to the see of the Holy Metropolis.

Photo credit: Very Rev. Fr. Alexandros Loukatos, Messrs. Michael Bikoulis and Panagiotis Tzortzis.

Holy Metropolis Of Sweden

 

20180316_20092620180317_14315920180317_17033820180318_10432420180318_11370920180318_11510020180318_12521020180318_150840IMG_6738IMG_6759IMG_6770IMG_20180318_150653