Προσκυνηματική Εκδρομή Των Χαλκιδέων Στην Τήνο

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου 2018, για πεντηκοστή δεύτερη (52η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς μας Μητροπόλεως στην ιερά Νήσο Τήνο.
Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου και συντονιστής της εκδρομής ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και 700 ευλαβείς προσκυνητές.
Μόλις έφτασαν, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Τήνο, οι Χαλκιδείς, κατευθύνθηκαν αμέσως στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Φανερός και αμέσως προσκύνησαν το θαυματουργό εικόνισμα της Μεγαλόχαρης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολόκληρο το σώμα των προσκυνητών κατευθύνθηκαν στην Ι. Μονή Κεχροβουνίου (Οσίας Πελαγίας), όπου προσκύνησαν και την τιμία κάρα της Οσίας Πελαγίας και έγιναν δεκτοί από την Ηγουμένη μοναχή Ιουλιανή.
Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν άπαντες στο χωρίο Τριαντάρος, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού, όπου στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων τελέσθηκε ο Εσπερινός.
Μετά την απόλυση του Εσπερινού, στην αυλή του Ι. Ναού, ενώπιον της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνο τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεώς του και κατόπιν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, οι Χαλκιδείς απόλαυσαν την φιλοξενία του εφημερίου π. Αντωνίου και όλων των Τριανταριτών.
Το πρωί της Κυριακής 22 Απριλίου τελέσθηκε ο Όρθρο και η Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο π. Συμεών μετέφερε τον αδελφικό ασπασμό του αγίου Χαλκίδος και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο, στο πρόσωπο του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Νήσου, Πρωτ. Γεωργίου Φανερού, για την κανονική ευλογία που παρέσχε για τη μετάβαση των προσκυνητών στο Νησί, καθώς και για την υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάσσουν πάντοτε οι συνεργάτες του Κληρικοί και Λαϊκοί στο Ι. Προσκύνημα, αλλά και όλος ο Λαός της Τήνου στους Χαλκιδείς.
Επίσης, μνημονεύθηκε η φωτεινή προσωπικότητα του μακαριτού Μητροπολίτου Γρηγορίου Πλειαθού και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Ιεράς αυτής Αποδημίας των Χαλκιδέων, ιδιαιτέρως τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικολαο Σελέντη τον Τήνιο, την αοίδιμο θεολόγο Ελένη Δεϊμέζη-Θεοχάρη και τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Μάνο.
Στην Θεία Λειτουργία μετά από ευγενική παραχώρηση των Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος έψαλλαν τους ύμνους η Χορωδία Χαλκίδας 1936 υπό τη διεύθυνση του κ. Αναστασίου Φριτζέλα.
Μετά την Θεία Λειτουργία, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό στους συμμετέχοντες, οι οποίοι το μεσημέρι ανεχώρησαν από την Τήνο για την Ραφήνα.

(φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο)

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως